Néhány évvel ezelőtt a Sinterit bemutatta a Lisa-t, egy asztali SLS (selective laser sintering) 3D nyomtatót, amely bárki számára hozzáférhetővé teszi a szelektív lézer szinterező 3D nyomtatási technológiát. A Sinterit Lisa 1 azóta nevet szerzett a 3D nyomtatási iparágban, különösen az SLS technológia területén. Ez egy kompakt, könnyen kezelhető és megfizethető áron elérhető 3D nyomtató. A Sinterit májusban bejelentette, hogy egy új nyomtatóval Sinterit Lisa 2-vel bővíti kínálatát – egy nagyobb és erősebb Lisa verzióval, amely nagyobb termékek gyártását és több fajta anyag használatát teszi lehetővé.

“2014-ben a Sinterit volt az első cég, amely bemutatta az abban az időben leginkább elérhető áru asztali méretű SLS nyomtatóját ” – mondta Konrad Głowacki, a Sinterit társalapítója. “Ez egy teljesen új asztali SLS szegmenst hozott léte, ahol ez a technológia végül elérhető lett az iparágak teljes körére, és korlátlan kreatív lehetőségeket kínál a tervezők és a mérnökök számára. Az elmúlt 3 évben 3 tonna port használtunk, 20 000 modellt nyomtattunk, és most ezzel a tapasztalattal az SLS szakértői csapatunk egy lépéssel tovább halad – a második, még erősebb gépet indítjuk el. “

 

Sinterit Lisa 2 prints

A Lisa 2 akár 32 cm-es 3D-s modelleket is készíthet egy darabból. Elődjéhez hasonlóan SLS technológiát alkalmaz, amely részletes, pontos alkatrészek gyárthatóak támaszanyag használata nélkül. Olyan nitrogénkamrát is tartalmaz, ami sokkal több típusú anyag használatát teszi lehetővé, mint az eredeti Lisa.

“Az ügyfelek elégedettek a mi por alapanyagainkkal, de még mindig újakat szeretnének” – mondta Michał Grzymala-Moszczynski a Sinterit társalapítója.”Ezért döntöttünk úgy, hogy lehetőséget adunk nekik a kísérletezésre. Nitrogénkamrával különleges környezetet teremthetünk a nyomtató belsejében, és kibővíthetjük a potenciális anyagok listáját.”

A Lisa 2-hez tartozó 3D nyomtatási anyagok erős, kémiailag ellenálló műanyagok, Nylon PA12 és Flexa Black, TPU-anyagok gumiszerű alkalmazásokhoz, valamint az új, rugalmasabb Flexa Gray és a PA11. A K+F részleg tovább dolgozik újabb alapanyagokon és maguk az ügyfelek is szabadon kísérletezhetnek különféle anyagokkal.

A sokféle anyag, amelyet a Lisa 2 képes nyomtatni, azt jelenti, hogy az ügyfelek széles körben alkalmazhatják a prototípus és a funkcionális alkatrészeket olyan iparágakban, mint az autóipar, az elektronika, a robotika, a műanyagipar, az orvostudomány és egyéb területek. A Nylon PA12 a legnépszerűbb anyag, amellyel az ügyfelek 3D-s nyomtatást végezhetnek, mint a turbinák, a csövek és az elektronikus házak, míg a Nylon PA11 anyaggal olyan tárgyakat nyomtatnak ki, mint a szerszám fogantyúk és a kapaszkodók. A rugalmasabb anyagok olyan dolgokra alkalmasak, mint a tömítések és rezgéscsillapítók.

Az új Lisa 2-vel együtt a Sinterit is kiadja a Sinterit Studio 2018 szoftvert, amely több automatizálási lehetőséget és jobb általános felhasználói élményt kínál.

“Most ilyen elérhető és egyszerű gépekkel kiléphetsz más 3D technológiák korlátaiból és elérheted az SLS technológia nagy teljesítményét, egyszerűen az asztalon” – mondta Paweł Szczurek, a Sinterit vezérigazgatója.

A Sinterit Lisa 2 3D nyomtató ára 11 990 EUR és készletben a Sinterit homokfúvó és szitával kiegészítve 13 990 EUR. A szállítások szeptemberben kezdődnek, előrendelésre nálunk már van lehetőség.