Mingjing Lin a 3D nyomtatás és Tsai-Chun Huang a berakásra specializálódott divat- és textilkutatás Ph.D. jelöltjei a londoni Royal College of Art-on. Úgy vélik, hogy a “kézművesség” és a “technológia” együttesen új és inspiráló lehet. A specialitásaikra alapozva jövő őszre bemutató előadást javasolnak a pekingi opera 3D-s berakásos díszítésű jelmezeivel.

A “Farewell My Concubine” című előadása során a színészek különleges jelmezeket viselnek. A ruha hagyományos kézműves és új technológiák szokatlan kombinációjával készül.

A kihívás az volt, hogy olyan anyagot hozzanak létre, amely különleges tulajdonságokkal rendelkezik. Ahhoz, hogy ilyen struktúrát tudjunk alkossanak, az anyagnak rugalmasnak és tartósnak kellett lennie. A jelmezek nemcsak a szerepekhez kellenel, hanem a lényeges részét képezik az előadásnak. Ezért is kellett rendkívülinek lenniük. A nyomtatott anyagnak két fő feladatot kellett betöltenie. Először is képesnek kell lennie felvenni a művész alakját. Másodszor pedig szabad mozgást kell biztosítania a pekingi opera művészei számára a színpadon . A “Farewell My Concubine” előadásban a jelmezek a történet elválaszthatatlan részét képezik.

Az ilyen jelmezek előállítása nem lenne lehetséges a normál anyagból, például a pamutból és a selyemből. A 3D nyomtatás a drámai geometriák kialakítását teszi lehetővé és ugyanakkor a viselhetőséget is biztosítja.

A Sinterit Lisa lehetővé tette a nyomtatott anyaggal kapcsolatos elvárások teljesítését. A különleges, rugalmas anyag – a Sinterit Flexa Black használatával a textúra rásimul a színész testére. Az anyag teljes mértékben hordható, a divatformát nem lehet hagyományos anyagokkal megalkotni. Ugyanakkor az anyag megtartja a kosztüm hagyományos vonalát és formáját.

A jövőben ez a fajta SLS 3D nyomtatott anyag további kutatásokat eredményezhet a mozgás, a divat és a test kapcsolatáról. A Sinterit Lisa-val készült textíliákat a pekingi opera énekesei viselik a “Farewell My Concubine” exkluzív előadásában 2017. december 1-jén a Royal College of Art-on.

A 3D textúrával készült kosztümök eltérnek a hagyományos jelmezektől. A szokatlan anyagok felhasználásával készült újdonságok új érdeklődőket vonzhatnak a show-ba, akiket eddig elriasztottak a hagyományos kínai opera jelmezei.

  • A hordozható és lágy formázott anyagot lehetetlen bármilyen más anyagból előállítani.
  • Lehetőség termet arra, hogy a divatot a következő szintre hozza az új technológia és a hagyományos kézművesség összekapcsolásával.
  • Az SLS 3D nyomtatási technológia szokatlan használatával új anyagok kialakítása a ruházat gyártáshoz.

A projekt szerzője és kezdeményezője:
Mingjing Lin és Tsai-Chun Huang
https://www.linmingjing.co.uk/